Sjpringbron Bleijerheide en kruisbeeld Chèvremont officiële gemeentelijke monumenten!

De Wilhelminafontein in de Bouwerwei in Bleijerheide en het kruisbeeld Chèvremont zijn door het college officieel aangewezen als gemeentelijke monumenten. De fontein is in de volksmond bekend als de Sjpringbron, en is ontworpen door kunstschilder Piet Moonen (1910 – 1987). Het kruisbeeld Chèvremont is gemaakt door kunstenaar Jan Ploum (1935 – 1977). Afgelopen zaterdag werd de monumentenstatus van de Wilhelminafontein en het kruisbeeld gevierd met en door de initiatiefaanvragers Yvonne Ploum (dochter van Jan Ploum) en Ruud Moonen (zoon van Piet Moonen), in samenspraak met buurtvereniging Bouwerwei. “Het is belangrijk om markante en speciale kunstwerken in Kerkrade te behouden voor de toekomst, we moeten deze bijzondere iconen koesteren’, aldus Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening). “Vandaar dat het verzoek van Yvonne Ploum en Ruud Moonen op onze steun kan rekenen”, concludeert wethouder Jo Schlangen (Cultuur).

Eerbetoon
Yvonne Ploum en Ruud Moonen vinden de verworven monumentenstatus van de Wilhelminafontein en het kruisbeeld een eerbetoon aan Kerkraadse kunstenaars en aan kunst voor de gemeenschap. De Wilhelminafontein is van 1948 en heeft een neoclassicistische stijl. De Sjpringbon – bezongen in vele gedichten en liederen – is tegelijkertijd een ontmoetingsplek in de wijk. In 2023 staat het 75 jarig bestaan op de agenda. Het expressionistisch uitgevoerde kruisbeeld in Chevremont is uit 1955.

Over Piet Moonen en Jan Ploum
Beide kunstenaars behoren tot een belangrijke groep Kerkraadse kunstenaars die actief waren na de oorlog en een grote bijdrage hebben geleverd aan het kunstklimaat van die tijd. Beide beelden zijn inmiddels al tientallen jaren vaste bakens voor de burgers van Kerkrade. De Wilhelminafontein is bezongen in gedichten en liederen. Ook zijn beide beelden tot stand gekomen door actieve participatie en geldinzameling door verenigingen en burgers van Kerkrade. De fontein is uitgevoerd in samenwerking met lokale ambachtslieden. De restauratie van het Kruisbeeld in 1997 is ook door burgers mogelijk gemaakt. De Wilhelminafontein wordt al sinds de totstandkoming beheerd door de Buurtvereniging De Bouwerwei. Naast deze belangrijke sociale en verbindende waarde, vertegenwoordigen beide beelden belangrijke kunsthistorische waarden, die verbonden zijn met het kunstklimaat van hun tijd en daaraan uitdrukking geven.