De gemeenteraad van Kerkrade heeft woensdag 26 maart 2025 ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’ vastgesteld als officieel volkslied van de stad. “’Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’ past perfect als volkslied voor Kerkrade, omdat het de trots, identiteit en gemeenschapszin van de stad weerspiegelt”, concludeert wethouder Alexander Geers. “Kerkrade kende tot op heden geen officieel volkslied. Tegelijkertijd blijkt uit het feit dat ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste op de welt’ vaak wordt gezongen tijdens belangrijke momenten in onze gemeenschap en in het leven van onze inwoners, dat het lied op veel draagvlak kan rekenen”.
Burgerinitiatief
Jan Merkelbach meldde zich namens de familie Finders per brief met het idee om ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’ van Mathieu Finders als officieel volkslied van de gemeente Kerkrade te laten vaststellen. Merkelbach geeft aan dat het lied nu min of meer onofficieel volkslied van Kerkrade is. “Het wordt gespeeld tijdens het WMC, volmondig gezongen bij Roda JC Kerkrade, tijdens diverse activiteiten op de markt zoals bijvoorbeeld carnaval, alsook tijdens herdenkingsdiensten, bijvoorbeeld bij het afscheid van rasechte Kerkradenaren”, aldus Merkelbach.
Verbonden met de stad en de identiteit van de inwoners
“Het lied ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’ is door de gemeenteraad officieel vastgesteld als volkslied voor Kerkrade, omdat het sterk verbonden is met de stad en de identiteit van haar inwoners weerspiegelt”, aldus Geers. Hier zijn een aantal redenen voor:
Liefde voor Kerkrade
De tekst van het lied bezingt de schoonheid en het bijzondere karakter van Kerkrade. Het benadrukt het thuisgevoel en de trots die veel inwoners voelen voor hun stad.
Streektaal en Identiteit
Het lied is in het Kerkraads dialect, wat de verbondenheid met de lokale cultuur en tradities versterkt. Het dialect is een belangrijk onderdeel van de identiteit van stad én regio en draagt bij aan het gemeenschapsgevoel.
Muzikale Traditie
Kerkrade heeft een rijke muzikale geschiedenis, onder andere door het Wereld Muziek Concours en de sterke harmonie- en fanfarecultuur. ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’ sluit hier goed op aan. Het wordt al veelal gespeeld en kan makkelijk door koren en orkesten worden ingestudeerd.
Verbondenheid en Gemeenschapsgevoel
Het lied roept emotie op bij de inwoners en wordt vaak gezongen bij evenementen, feesten en voetbalwedstrijden van Roda JC Kerkrade. Hierdoor is het al een onofficieel volkslied voor velen. Het lied is verenigend en roept positieve emoties op. De tekst en melodie sluiten geen groepen uit en roepen geen negatieve associaties op.
De melodie en tekst zijn al bekend en zijn eenvoudig mee te zingen, wat het ideaal maakt als volkslied. Het is een lied dat zowel jong als oud kan verbinden.
Gezondheid en Vitaliteit
Cultuur verbindt en brengt mensen samen. Een gezamenlijk volkslied verstevigt het Kerkraads DNA en verbindt mensen, van jong tot oud.
Over Math. Finders
Kerkradenaar Math. Finders schreef in 1960 tekst en muziek van ‘Ós Kirchroa, ’t sjunste óp de welt’. De Rodazangers zongen het lied voor het eerst in 1960 op de grote openingszietsoeng van d’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verain. De originele tekst is opgenomen in de gedichtenbundel ‘Jediechte oes ’t sjunste óp de welt’ uit 1992: