Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom organiseert Beleef Kerkrade een fotowedstrijd! Jong en oud, Kerkradenaar en bezoeker, iedereen is welkom om mee te doen. De mooiste foto’s krijgen een plek in de Beleef Kerkrade foto expositie, die vanaf 1 oktober a.s. zal plaatsvinden in HuB Kerkrade. De juryleden van de fotowedstrijd geven in blogs tips voor het maken van het perfecte plaatje. Wil je ook meedoen aan onze fotowedstrijd? Stuur jouw foto uiterlijk 13 september a.s. in. In deze blog is Kim Paffen aan het woord.
De vorige keer schreef ik dat een goede voorbereiding het halve werk is. Uiteraard doe je niet in alle gevallen voorwerk, maar het helpt wel om een succesvolle foto te maken waarover nagedacht is. In dit artikel leg ik uit waar je op kunt letten om een onderscheidende foto te maken op het moment dat je op de fotografie locatie van jouw keuze bent aangekomen of wanneer je zonder enige voorbereiding een interessante plek tegenkomt die de moeite waard is om te fotograferen.
Vertel het verhaal door een aantrekkelijke compositie
Een goede foto vertelt een verhaal en wordt onder andere beoordeelt op de inhoud (het verhaal dat de fotograaf vertelt), de vormgeving (regels met betrekking tot compositie) en de techniek (o.a. belichting, scherpstelling). Laat je hierbij niet afschrikken door de technische kant van fotografie. Ook als je die techniek (nog) niet beheerst, ben je in staat een prijswinnende foto te maken, zelfs met je smartphone. Hieronder enkele tips over de compositie.
Bepaal het kader van het beeld dat je wilt vastleggen
Compositie is het kunstzinnig plaatsen van objecten, grafische elementen en ruimte binnen je foto; het kader. Een foto heeft 4 zijden; een deel van wat je in werkelijkheid met je blote oog ziet, wordt afgesneden op het moment dat je een beeld op camera vastlegt. Denk na over hoe je het onderwerp dat je wilt fotograferen in dat kader plaatst.
Vertel het verhaal
Hier komt story telling om de hoek kijken. Simpel uitgelegd: Elk verhaal heeft een held. Die held heeft meestal vrienden, maar ook een vijand. Bij het bepalen van je kader dien je op zoek te gaan naar die held (het hoofdonderwerp) en zijn vrienden (sub onderwerpen of vormen en lijnen die een bijrol hebben), maar je moet ook de vijand (storende elementen) identificeren. Je vertelt het verhaal van de held door de held en zijn vrienden in beeld te brengen en de vijand buiten spel, en dus buiten het kader, te plaatsen.
Vermijd storende elementen
Focus dus op je hoofdonderwerp, maar let ook op de omgeving. Is de achtergrond mooi of kun je een mooiere achtergrond vinden als je van positie of camerastandpunt wijzigt? Zie je storende verkeersborden, prullenbakken of andere storende elementen in je beeld? Groeit er een boom uit iemands hoofd? Staat een persoon maar half in beeld of zijn de voeten afgesneden? Zijn de mensen in je kader allemaal ‘vrienden’ van jouw hoofdonderwerp of maken ze de foto juist rommelig? Denk na over hoe je die elementen kunt vermijden:
- Wacht bijvoorbeeld totdat de mensen uit je beeld zijn;
- Verander je positie en/of camerastandpunt;
- Zoom iets meer in op je hoofdonderwerp.
Experimenteer met camerastandpunt
Veruit de meeste mensen fotograferen op ooghoogte, op gelijke hoogte van het onderwerp dat je fotografeert. Wil je leren om meer creatieve foto’s te maken? Experimenteer dan met verschillende gezichtspunten, zoals vogelperspectief en kikkerperspectief. Bij vogelperspectief fotografeer je van bovenaf waardoor je onderwerp iets kleiner lijkt, terwijl je vanuit kikkerperspectief van onderop fotografeert waardoor het onderwerp groter lijkt dan dat het in werkelijkheid is.
Zoek naar interessante (lijn)patronen, vormen en reflectie
Opvallende vormen, leidende lijnen, interessante schaduwen of weerspiegeling in bijvoorbeeld ramen of water, geeft extra pit aan je foto’s. Als je lijnen goed gebruikt, leiden ze naar je hoofdonderwerp en zetten ze je hoofdonderwerp meer kracht bij. Die lijnen kun je dan beschouwen als de ‘vrienden’ van je hoofdonderwerp. Dit kunnen horizontale en verticale lijnen zijn, maar ook gebogen lijnen en diagonale lijnen. Lijnen kun je overal vinden: van in de natuur tot in architectuur. Datzelfde geldt voor vormen, zoals vierkanten, driehoeken en cirkels.
Patronen kunnen een foto ook een wow-factor meegeven. Patronen worden gevormd door een combinatie van lijnen, vormen, kleuren en herhalingen/ritme. Observeer je omgeving goed, want zowel de natuur als de stad en haar architectuur biedt ontelbare patronen.
De regel van derden: positionering van het hoofdonderwerp en de horizon
Een geheugensteun bij het plaatsen van je hoofdonderwerp en de horizon in het kader, is de regel van derden. Dit houdt in, dat je het onderwerp niet in het midden van je foto plaatst, maar bijvoorbeeld links of rechts van je kader. Deze regel kun je het beste naleven, wanneer je je beeld opdeelt in 9 vlakken; bij sommige camera’s en smartphones kun je instellen dat de view finder automatisch een raster van 9 vlakken toont wanneer je een foto maakt.
Positionering van het hoofdonderwerp
Plaats het hoofdonderwerp op of net naast een van de vier kruispunten. Dit maakt een foto direct levendiger. Welk kruispunt je kiest hangt af van de rest van je beeld. Denk hierbij weer aan de held, zijn vrienden en de vijand.
In sommige gevallen werkt de regel van derden niet en kan het juist sterk zijn het onderwerp in het midden te plaatsen. Dit is echter vaker het geval bij close-ups of onderwerpen die sterk symmetrisch zijn (met name in architectuur).
Positionering van de horizon
Als je een landschap fotografeert kun je de regel van derden ook toepassen voor de positionering van de horizon (bijvoorbeeld de lucht of de zee). Bepaal wat belangrijker is: de lucht of het land. Positioneer vervolgens de horizon op een derde van beneden of een derde van boven, maar niet in het midden van je foto.
Tips over de compositie van je foto
Ik hoop dat deze tips met betrekking tot de compositie en het bepalen van het kader je geholpen hebben om op een andere creatieve manier naar je onderwerp te kijken. Ga erop uit om met deze tips te experimenteren en stuur je foto’s nog voor 13 september in om kans te maken op een van de prijzen.
Meer lezen van Kim Paffen? Check de blogs op haar website ourplanetinmylens.com