Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom organiseert Beleef Kerkrade een fotowedstrijd! Jong en oud, Kerkradenaar en bezoeker, iedereen is welkom om mee te doen. De mooiste foto’s krijgen een plek in de Beleef Kerkrade foto expositie, die vanaf 1 oktober a.s. zal plaatsvinden in HuB Kerkrade. De juryleden van de fotowedstrijd geven in blogs tips voor het maken van het perfecte plaatje. Wil je ook meedoen aan onze fotowedstrijd? Stuur jouw foto uiterlijk 13 september a.s. in. In deze blog is Ivo Nouwen aan het woord.
Kies jouw kleurenpalet
Een van mijn favoriete aspecten van fotografie is het spelen met kleur. Ik maak graag gebruik van effen gekleurde achtergronden in de studio en word altijd aangetrokken tot felle kleuren wanneer ik vakantiefoto’s schiet. Kleur zorgt voor karakter.
In dit blog ga ik je laten zien hoe je met een klein beetje voorbereiding het maximale uit je kleuren kunt halen.
Monochroom
Een monochroom kleurenpalet bestaat uit verschillende tinten van slechts één kleur. Hierdoor is juist het verschil tussen licht en donker erg belangrijk en ligt de nadruk op de compositie. Een goede tip voor de beginnende fotograaf is dan ook om te starten met zwart-witfotografie. Zo heb je geen last van kleuren die wel of niet bij elkaar passen en kun je je volledig bezighouden met de schaduwwerking op je onderwerp en het maken of zoeken naar een spannende compositie. Dit zwart-witeffect kun je vervolgens gaan toepassen op een kleur. Maak eens een compositie met bijvoorbeeld blauwe objecten op een blauwe achtergrond. Het zal zorgen voor een rustige en serene sfeer.
Wanneer je dit onder de knie hebt, is het tijd om over te stappen naar meer kleur in je foto. De kleurencirkel van Itten kan hierbij helpen.
De kleurencirkel van Itten
Johannes Itten, een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent, heeft met zijn kleurencirkel een basis gelegd voor de kleurenleer die nog altijd wordt toegepast door veel kunstenaars, ontwerpers en fotografen. In deze cirkel staan de primaire kleuren rood, geel en blauw centraal. Daar omheen staan de mengkleuren van deze drie, ook wel de secundaire kleuren genoemd. De buitenring wordt gevormd met deze 6 kleuren met daar tussenin weer 6 mengkleuren. Dit zijn de tertiaire kleuren.
Twee kleuren
Nu gaan we eens wat beter naar de kleurencirkel kijken. Het sterkste contrast dat op deze cirkel te vinden is, noemen we het complementair kleurcontrast. Dit contrast wordt gevormd door twee kleuren die recht tegenover elkaar liggen. Paars en geel zijn hier een voorbeeld van. Zij verschillen zoveel van elkaar dat ze samen een interessante combinatie vormen. Twee andere voorbeelden zijn oranje met blauw en rood met groen. Maar hoe gebruik je deze kennis in je foto’s?
Een goed voorbeeld is een fotoshoot met een model in het bos. Wanneer je in de lente of zomer foto’s gaat maken in een bosrijke omgeving, zal groen de meeste voorkomende kleur zijn in je foto. De complementaire kleur van groen is rood. Laat je jouw model rode kleren dragen dan zal ze een mooi contrast vormen met de groene achtergrond. In de nabewerking kun je ervoor zorgen dat de kleuren er nog wat meer uitspringen.
Wanneer je in de herfst eenzelfde fotoshoot organiseert, zal je merken dat de achtergrond heel anders is. De bladeren aan de bomen veranderen van kleur. Van nature zullen er dan voornamelijk rode en oranje tinten aanwezig zijn. Wil je dan weer een complementair kleurcontrast krijgen in je foto, zorg dan dat je model iets blauws draagt.
Zorg er dus voor dat je van tevoren weet waar je heen gaan met je model. Zo kun je met behulp van kleding een mooi contrast creëren met jouw uitgekozen achtergrond.
Het hoeven niet altijd grote vlakken te zijn die contrasteren met elkaar. Zie onderstaande foto bijvoorbeeld. Hier knalt het rood rondom het oog van de meeuw echt uit de foto doordat de achtergrond een contrasterende groene kleur heeft. Twee contrasterende kleur bij elkaar versterken elkaars intensiteit.
Orange and teal
Een bijzonder complementair kleurcontrast is orange and teal. Deze Engelse term is welbekend in de filmindustrie. Orange and teal is een contrast tussen oranje en azuurblauw.
De reden dat dit zo een bekend contrast is, is waarschijnlijk omdat het gemakkelijk te vinden en toe te passen is in film en fotografie. De oranje component van je foto is de huid van je model. De menselijke huid bevat namelijk veel oranje pigmenten. De blauwe kleur vind je terug in de lucht. Zorg voor een goede belichting, waarin de lucht mooi blauw kleurt (niet wit) en de huid mooi is uitgelicht. In de nabewerking kun je de oranjetinten van de huid nog iets ophalen en de blauwe lucht iets aanpassen richting het azuurblauw. Nu ziet je foto eruit alsof het een scene is uit een hollywoodfilm. Hieronder vind je een subtiel voorbeeld, waarin de achtergrond is opgedeeld in deze twee complementaire kleurvlakken.
Voorbereiding is alles
Bestudeer de kleurencirkel eens aandachtig en check ook eens hoe andere fotografen met kleur omgaan. Dit zal je nieuwe handvaten geven voor je volgende fotoshoot en je foto’s, in elk geval op het gebied van kleur, naar een nieuw niveau tillen.