Fontein Sjpringbron
De Wilhelminafontein in de volksmond d’r Sjpringbron. De fontein is ontworpen door kunstschilder Piet Moonen, geboren 1910 te Horbach/Aken – overleden 1987 te Kerkrade. Hij is tevens bestuurslid van de buurtvereniging De Bouwerwei (opgericht in 1945). De Bouwerwei is de buurt rondom de Wilhelminafontein. De oorspronkelijke naam duidt op een weiland dat behoort bij Hoeve d’r Bau uit 1740.
De geschiedenis
De fontein is gedecoreerd met een viertal symbolische reliëfs voorstellende een mijnwerkerslamp met 2 hamers die staat voor de mijnwerkers, de harp staat voor de muziek en de olympische ringen met lauriertakken staan voor de sport. En dan nog het reliëf ter ere van 50 jaar Koningin Wilhelmina op de troon.
Van 1940 tot eind 1944 was Kerkrade bezet door Duitsland. In september 1944 zijn 30.000 Kerkraadse burgers geëvacueerd. Daarna werd Kerkrade bevrijd door de Amerikanen. Deze waren aanwezig in Bleijerheide. Iedereen was blij. De mensen dansten op straat. Koningin Wilhelmina was het symbool van de bevrijding, van een vrij Nederland. Daarom koos de buurtvereniging De Bouwerwei voor het plaatsen van een fontein met de naam ‘Wilhelminafontein’.
Over Piet Moonen en Jan Ploum
Beide kunstenaars behoren tot een belangrijke groep Kerkraadse kunstenaars die actief waren na de oorlog en een grote bijdrage hebben geleverd aan het kunstklimaat van die tijd. Beide beelden zijn inmiddels al tientallen jaren vaste bakens voor de burgers van Kerkrade. De Wilhelminafontein is bezongen in gedichten en liederen. Ook zijn beide beelden tot stand gekomen door actieve participatie en geldinzameling door verenigingen en burgers van Kerkrade. De fontein is uitgevoerd in samenwerking met lokale ambachtslieden.
De restauratie van het Kruisbeeld in 1997 is ook door burgers mogelijk gemaakt. De Wilhelminafontein wordt al sinds de totstandkoming beheerd door de Buurtvereniging De Bouwerwei. Naast deze belangrijke sociale en verbindende waarde, vertegenwoordigen beide beelden belangrijke kunsthistorische waarden, die verbonden zijn met het kunstklimaat van hun tijd en daaraan uitdrukking geven.
Eerbetoon
Yvonne Ploum en Ruud Moonen vinden de verworven monumentenstatus van de Wilhelminafontein en het kruisbeeld een eerbetoon aan Kerkraadse kunstenaars en aan kunst voor de gemeenschap. De Wilhelminafontein is van 1948 en heeft een neoclassicistische stijl. De Sjpringbon – bezongen in vele gedichten en liederen – is tegelijkertijd een ontmoetingsplek in de wijk. In 2023 staat het 75 jarig bestaan op de agenda. Het expressionistisch uitgevoerde kruisbeeld in Chevremont is uit 1955.
Feestelijke viering 75 jaar Sjpringbron
Op zondag 27 augustus werd het 75-jarig bestaan van de Wilhelminafontein in Bleijerheide samen met de buurtbewoners gevierd met een Heilige Mis, gezamenlijk ontbijt en muziek van Blaaskapel Ainmahl. Locoburgemeester Tim Weijers onthulde tijdens de feestelijke bijeenkomst van Buurtvereniging De Bouwerwei samen met Piet en Tonja Moonen de plaquette met uitleg over de Sjpringbron. Ook wethouder Alexander Geers (openbare ruimte) was aanwezig.
Zoon en kleindochter Moonen
Zoon en kleindochter van Sjpringbron-ontwerper Piet Moonen, Ruud en Tonja Moonen hebben afgelopen jaar los van elkaar en niet wetende van elkaar de gemeente benaderd. Ruud Moonen met zijn burgerinitiatief voor de monumentale status van de Sjpringbron, en Tonja met het idee voor een plaquette rondom het 75 jarig bestaansfeest van de fontein.
Eerbetoon
“Het is belangrijk om markante en speciale kunstwerken in Kerkrade te behouden voor de toekomst, we moeten deze bijzondere iconen koesteren’, aldus locoburgemeester Weijers. ‘Vandaar dat het verzoek van Ruud Moonen afgelopen voorjaar op onze steun kon rekenen. En het idee van Tonja Moonen voor een plaquette bij de Sjpringbron sloot daar naadloos op aan’. Ruud Moonen vindt de verworven monumentenstatus van de Wilhelminafontein en het kruisbeeld een eerbetoon aan Kerkraadse kunstenaars en aan kunst voor de gemeenschap. Tonja Moonen geeft aan dat met een plaquette het eerbetoon wordt verstevigd. Met een QR-code op de plaquette wordt vervolgens op de website van Beleef Kerkrade de Sjpringbron nader toegelicht.
Sjpringbron
De Wilhelminafontein – in de volksmond d’r Sjpringbron – staat in de wijk de Bouwerwei. De fontein is ontworpen door kunstschilder Piet Moonen in 1948. De fontein is gedecoreerd met een viertal symbolische reliëfs. Het eerste reliëf met een krans is ter ere van 50 jaar Koningin Wilhelmina op de troon 1898-1948 . Het volgende reliëf is een mijnwerkerslamp met 2 hamers ter ere van de mijnwerkers. De Olympische ringen met lauriertakken staan voor de sport en ten slotte nog een reliëf van een harp dat staat voor de muziek. De Sjpringbon – bezongen in vele gedichten en liederen – is tegelijkertijd een ontmoetingsplek in de wijk.
Buurtvereniging De Bouwerwei
De Wilhelminafontein wordt al sinds de totstandkoming beheerd door de Buurtvereniging De Bouwerwei.