Veilig oversteken in Kerkrade met ‘t Joepementje!

Wethouder Alexander Geers (Verkeer en Vervoer) nam samen met initiatiefnemer Theo van Weert het eerste verkeerslicht in gebruik waarvan het rood en groen licht is vormgegeven met ’t Joepementje. “Het idee ontstond tijdens mijn vakantie in Berlijn met het Ampelmännchen”, geeft Theo van Weert aan. “Dat is ook echt iets voor Kerkrade, met een knipoog naar het Mijnverleden, dacht ik. Ik ben er ook van overtuigd dat ’t Joepementje positief bijdraagt aan Beleef Kerkrade en zo aan het imago van Kerkrade”. Wethouder Geers vervolgt: “De komst van ’t Joepementje in de verkeerslichten sluit naadloos aan op ons erfgoed en het DNA van de stad. Het kruispunt Kerkradersteenweg en Hammolenweg heeft de primeur, later volgt bij alle oversteekplaatsen met verkeerslichten ‘t Joepementje in beeld”, sluit wethouder Geers af.

Het idee
Het idee van ’t Joepementje-stoplicht is bedacht door Kerkradenaar Theo van Weert. “In februari van dit jaar was ik op vakantie in Berlijn en de Ampelmännchen daar hebben me sindsdien niet meer losgelaten. De standaard poppetjes in de verkeerslichten bij voetgangersoversteekplaatsen zijn daar vervangen door ”verkeerslichtmannetjes”. Deze zijn uitgegroeid tot één van dé symbolen van de stad. Ook de stadsmarketing in Berlijn maakt er volop gebruik van. Echt iets voor Beleef Kerkrade dat past bij het mijnverleden van de stad, was mijn conclusie. Nadat ik bevestigd kreeg dat het wettelijk mogelijk was, heb ik dit idee ingebracht tijdens een vergadering van het Bewonersplatform Kerkrade-Oost, waar ik bestuurslid ben. Het idee werd enthousiast ontvangen en afgesproken is dat we de gemeente zouden benaderen”, aldus Van Weert.

Korte lijntjes

De gemeente reageerde meteen enthousiast, het idee werd voorgelegd aan wethouder Geers. Binnen één dag ontving ik een enthousiaste reactie van de wethouder met de boodschap dat hij aan de slag zou gaan met het idee. Kort na de zomervakantie werd ik gebeld door hem zelf, met het bericht dat de gemeente het idee omarmd heeft en dat de Joepementjes op korte termijn geplaatst gaan worden. Geweldig! Wat fijn dat een burgerinitiatief zo wordt opgepakt in Kerkrade.

Trots op Kerkrade
“Ik weet nog niet hoe het er in de praktijk uit gaat zien, maar weet zeker dat de Joepementjes positief bij gaan dragen aan het imago van Kerkrade, een stad die gevormd is door de mijnen en door de Koempels die keihard gewerkt hebben. En wie weet wat er nog meer van komt. Misschien wordt er net als in Berlijn van de Joepementjes wel een souvenir gemaakt, dat iedere bezoeker van onze mooie stad graag meeneemt. De gemeente heeft bovendien de erven van de kunstenaar benaderd die het standbeeld van d’r Joep op de Markt heeft gemaakt. Zij gaven toestemming en daar ben ik heel trots op. Het idee wordt werkelijkheid, aanpakken en uitvoeren, typisch Kerkrade”, aldus Van Weert.

Sluiting mijnen 50 jaar en Het Geluk van Limburg

Het standbeeld van d’r Joep op de Markt staat symbool voor de mijnwerker en herinnert aan het mijnwerkersverleden van Kerkrade. De komst van ’t Joepementje in het straatbeeld via de verkeerslichten sluit naadloos aan op dat mijnverleden, juist in de periode dat het 50 jaar geleden is dat de laatste mijnen in Limburg sloten. Op 20 december 2024 is het precies 50 jaar geleden dat de laatste Kerkraadse mijn, de Julia in Eygelshoven, sloot. Daar wordt die dag volop aandacht aan besteed. ’t Joepementje haakt ook perfect aan op het theaterspektakel ‘Het Geluk van Limburg’. En van juli tot en met oktober 2025 is het theaterspektakel ‘Het Geluk van Limburg’ exclusief te zien in de Rodahal. Huub Stapel speelt de hoofdrol in de familiekroniek getekend door de opkomst en ondergang van de mijnindustrie in Kerkrade. De voorstelling, onder regie van Servé Hermans en Pieter Kuijpers, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Marcia Luyten.