Veel (hobby)fotografen zijn op zoek naar dat ene perfecte plaatje en hoewel het spreekwoord luidt “een foto zegt meer dan duizend woorden”, heb je vaak meerdere foto’s nodig om een compleet verhaal te vertellen. In dit blog ga ik jullie meer vertellen over wat een fotoserie is en hoe je deze zelf kunt maken.
Wat is een fotoserie?
In mijn ogen is een fotoserie een verzameling van minimaal drie foto’s met een gezamenlijk thema. Er is geen maximaal aantal foto’s voor een serie, maar toch kunnen er wel te veel foto’s in een serie zitten. Daar vertel ik zo meer over. Hoewel de foto’s een gezamenlijk thema hebben, hoeven de onderwerpen niet gelijk te zijn.
Voor dit blog zal ik een zomervakantie als voorbeeld pakken. Veel mensen maken namelijk na hun vakantie een fotoboek van de foto’s die ze op hun vakantieadres hebben gemaakt. Zo een fotoboek kunnen we een fotoserie noemen. Het gezamenlijke thema is dan ‘onze zomervakantie’. Deze serie kan foto’s bevatten van eten en drinken, toeristische attracties, mensen die je hebt ontmoet, zelfportretten, etc. Deze foto’s samen vertellen een algemeen verhaal over je vakantie.
Maak je fotoserie specifiek
Je zou nu van al deze vakantiefoto’s ook een kleinere serie kunnen maken. Een
sub-serie als het ware. Een serie binnen een serie. Een specifieker onderwerp zal zorgen voor meer samenhang binnen jouw serie. Mensen zullen je serie sneller begrijpen zonder tekstuele uitleg.
We hebben het nu gehad over het samenstellen van een serie vanuit een grotere database aan foto’s, maar het is nog beter wanneer je van tevoren een serie bedenkt en gericht op pad gaat om foto’s te maken. Wanneer het maken van een fotoserie nog nieuw is voor je, zou je met iets gemakkelijks kunnen beginnen. Fotografeer bijvoorbeeld eens allerlei voordeuren op vakantie. Of huisnummers is ook een leuk onderwerp. De foto zelf zal niet zo spannend zijn, maar de complete verzameling laat een goed gevarieerd beeld zien van een land. De diversiteit zal je verbazen!
Hoeveel foto’s gebruik je?
Het doel van een fotoserie is om een compleet verhaal te vertellen. Gebruik je te weinig foto’s dan is je verhaal niet compleet. Een verhaal met gaten erin is niet te begrijpen zonder tekstuele uitleg. Heb je te veel foto’s, dan zal er veel herhaling in je serie zitten, met een saaie fotoreeks tot gevolg.
Soms is het duidelijker uit hoeveel foto’s jouw serie moet bestaan. Maak je bijvoorbeeld een portretreeks van werknemers van een bedrijf, dan is jouw serie compleet wanneer elke werknemer één keer is gefotografeerd.
Je zult dus altijd een goede afweging moeten maken welke foto’s je wel of niet in je fotoserie plaatst. Wat is te weinig? Wat is te veel? Dat is altijd afhankelijk van de serie zelf.
Kill your darlings
Soms ben je op pad om een fotoserie te maken die een duidelijk verhaal vertelt met een begin en een eind. Je maakt dan een foto waar je helemaal verliefd op bent, maar eigenlijk past deze niet zo goed in de serie. Misschien past de foto er niet zo goed bij omdat de kleuren of het licht te veel afwijken van de rest. Of misschien is het zo dat er herhaling in zit met andere foto’s. In dit geval moet je ervoor kiezen om deze foto niet in je serie op te nemen. Dat is een van de moeilijkste dingen om te doen als fotograaf, maar geloof me, je fotoserie zal er beter van worden.
Vul onze serie aan!
Doe jij al mee met de fotowedstrijd van Beleef Kerkrade? In principe bouwen we hiermee gezamenlijk aan een fotoserie over Kerkrade. Ik wil jullie graag uitdagen om de serie uit te breiden met verrassende foto’s. Ik zie jullie resultaten graag tegemoet!